История за едно пътуване в Германия, няколко ремонтирани коли и още нещо

История за едно пътуване в Германия, няколко ремонтирани коли и още нещо
юни 3, 2021 Адриана Гоцова

Обичаме, когато историите ни са замесени с вдъхновение, гордост от постигнатото и стремеж към повече достижения.

Преди време ви разказахме за успехите на едно от нашите момчета в Националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“. Доброто му представяне в това състезание и сериозния интерес в областта на техниката и машиностроенето бяха повод той да бъде избран от училището си за участие в международен проект по програма „Еразъм +“ в сектор Професионално образование и обучение.

Проектът „Капково енергиен модел“ включваше двуседмично посещение в Германия за обмяна на опит с посещения в заводите на „BMW“ и „Порше“ – мечта за всяко момче, което е запалено по колите като Христо*.

Христо замина за Германия в началото на април и се върна очарован от всичко – от подредеността и чистотата там, от поддържаните паркове и красивите сгради, от отношението на хората и тяхната дисциплинираност. Това бе първото му излизане извън България и то със самолет, което допълнително изпълни с много впечатления и вълнение цялото преживяване.

Но най-развълнуван беше от това колко много може да се научи за толкова кратко време. Всички участници в проекта са били настанени в имение в град Шкойдиц. Там са се провеждали всички занимания, които са включвали ремонтиране на коли в сервиз в имението, както и игри и занимания след изпълнения с вълнения работен ден. Опитът, с който са се сдобили Христо и съучениците му за двете седмици пребиваване в Германия, е бил уникален, още повече, че не би могъл да се сравни с практиките в училищна среда. Това преживяване разшири кръгозора му и му позволи да погледне на собственото си развитие в нова светлина.

За съжаление епидемичната обстановка не е позволила посещение на заводите на „BMW“ и „Порше“, какъвто беше първоначалният замисъл на проекта. Но Христо е имал възможността да се разходи в Берлин, Дрезден и Лайпциг. Успял е да види паметника на Йохан Себастиан Бах, Бранденбургската врата, гарата на Берлин и Златния конник в Дрезден, както и да посети арт-галерия. За първи път е видял конна полиция.

Освен със сертификат за участие в проекта, Христо се върна уверен в това, че иска да продължи професионалното си развитие в сферата на механиката и ел. обзавеждането. След матурите той ще кандидатства в Технически университет, специалности „Автомобилна техника“ и „Транспортна техника и технологии“.

Ние му пожелаваме успех и упоритост в преследване на мечтите и вярваме, че ще се справи с всяко предизвикателство и трудност, както винаги досега.

Пожелаваме ти криле! И не спирай да преследваш целите си, милo момче!