Да пееш към фолклорна формация „Мавруда“

Да пееш към фолклорна формация „Мавруда“
август 18, 2018 Адриана Гоцова

Една дълго чакана мечта се превърна в реалност за 9 от младежите ни в Казанлък. Запалени по народната музика и фолклор, те вече са част от фолклорна формация „Мавруда“, ръководени от своя музикален педагог, диригент и композитор Димитър Гайдаров. По време на занятията изучават песни от родния фолклор, свирят и пеят в група и се подготвят за своите участия. Двама от тях – Ема и Юлиян, имат изявен певчески талант и имат индивидуални уроци по пеене, което спомага за тяхната по-добра музикална реализация.

Като всеки състав и младежите в „Мавруда“ трябва да преодоляват някои трудности. Г-н Гайдаров споделя, че всеки от тях е със силно изразена индивидуалност и често стремежът за себеизява се оказва спънка, с която трябва да се справят заедно. Освен музикален учител за тях, той е и техен ментор и приятел, който им помага да се научат да владеят емоциите си и да работят за подобряване на екипността.

През изминалата година „Мавруда“ взе участие в 6 фестивала и концерти в страната и се завърнаха със заслужени награди.

„Лично аз съм впечатлен, защото те дръпнаха изключително бързо и виждам постоянен стремеж за усъвършенстване във всеки един от тях. Наблюдавам благородна конкуренция между децата – те винаги искат да подготвяме и разучаваме нови песни.“ Споделя ентусиазирано техният музикален педагог г-н Гайдаров. Той разказва още: „През последните месеци Ема се учи да свири на тъпан и тамбура. Тя мечтае да се реализира като певица и често ме моли да репетираме нови песни. Сега разучава „Ганьова мама думаше“ на Тодор Кожухаров и „Канят ме мамо на тежка сватба“ на Кирил Христов. Голямо постижение за Ема е, че с много упорита работа тя все по-добре успява да преодолее страха си да излезе на сцена и да отпусне гласа си. Юлиян пък изпъква със своята невероятна музикалност. Той се увлича по родопски песни, а напоследък набляга и на типичните за Казанлъшкия край тракийски песни. Те са с по-богата орнаментика и по-добра артикулация на самия глас, с което Юлиян се справя чудесно. За мен е въпрос на време той да излезе на национална сцена и аз ще работя, за да му помогна в тази насока“, казва г-н Гайдаров.