Хората, които посещават благотворителния ни бал, се превръщат в посланици на нашата кауза

Хората, които посещават благотворителния ни бал, се превръщат в посланици на нашата кауза
октомври 30, 2019 Адриана Гоцова

Разговаряме в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с Александрина Димитрова, изпълнителен директор на фондация „Сийдър“

На 2 ноември в Централен военен клуб София ще се проведе най-голямото благотворително събитие, което фондация „Сийдър“ организира всяка есен. Фондация „Сийдър“ е българска неправителствена организация, създадена през 2005 г. Днес тя е водеща в управлението на центрове от семеен тип за деца и младежи в неравностойно положение, изведени от големите държавни домове. „Сийдър“ е първата организация, която самостоятелно закриват дом за деца с интелектуални увреждания, като осигуряват близка до семейната среда на всички 58 деца от институцията. В момента организацията се грижи за над 105 деца и младежи в неравностойно положение и управлява 7 центъра от семеен тип, 1 защитено жилище и 1 център за социална рехабилитация и интеграция, в който предоставя подкрепа за семейства на деца с увреждания. Каква е целта на инициативата тази събота – разговаряме в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с Александрина Димитрова, изпълнителен директор на фондация „Сийдър“

Водещ: Госпожо Димитрова, за поредна 14-та година организирате подобна инициатива. Какво ви мотивира да правите това?
Александрина Димитрова: Да, наистина, това се превърна в ежегодно събитие, което е организирано още от основаването си, вече 14 години. Правим това от една страна, за да набираме средства за нашата кауза, а именно непрекъснатата 24-часова грижа за сто деца и младежи в нашите центрове, но също така и за да дадем възможност на социалноотговорния бизнес в България да се обедини около една достойна кауза. И вярвам, че практиката показва, че това се случва и че подкрепата не остава само по време на събитието, но и хората, които идват, се превръщат в посланици на каузата, които с годините ангажират повече и повече хора, така че общността ни да се увеличава.
Водещ: Вие обединявате социалноотговорния бизнес у нас с цел набиране на средства и промяна на нагласи. Какви са резултатите от благотворителния бал през годините?
Александрина Димитрова: Интересното е, че преди години повечето хора, които идваха на нашето събитие, бяха чужденци, които работят в България и живеят в България. Докато в последните пет години забелязваме тенденция все повече българи да идват на събитието. Дори миналата година, а като гледам списъка с гости, и тази година, около 70% от присъстващите са българи. Това само ни радва, защото показва, че дарителството става по-популярно в България. Така че това е един много положителен резултат за нас. По отношение на сумата, която набираме, миналата година беше рекордна за нас. Успяхме да наберем сто хиляди лева, които бяха инвестирани директно в нашата кауза. Изключително е важно участието на всички партньори – спонсори, партньори на самото събитие, хората, които участват в програмата напълно безвъзмездно, тъй като те правят възможно това да нямаме разходи по събитието и всичко, което наберем от куверти по време на вечерта от нашия търг и томбола, да бъде инвестирано в каузата. Надяваме се тази година да бъде поне толкова успешна, колкото и миналата.
Водещ: Какви гости очаквате?
Александрина Димитрова: Очакваме около 200 гости, предимно от бизнеса. Като това са хора предимно на мениджърски позиции. Има много компании, които решават да направят цяла маса от 10 човека и по този начин да поканят и други свои служители. Така че имаме представители както на международни, така и на български компании. Вярвам, че ще е интересно за хората, тъй като е добра възможност да се опознаят едни други, да разменят контакти и да продължат да си комуникират и за в бъдеще.
Водещ: Госпожо Димитрова, каква е програмата за събота, какво сте подготвили? Разкажете ни малко повече за тази голяма инициатива.
Александрина Димитрова: Нашите гости ще могат да се насладят на 4-степенна изискана вечеря, която е предоставена от френския шеф Антоан Верест. Освен това на сцената наш водещ ще бъде продуцентът и артист Стефан Щерев. По време на програмата ще има музика. Едни млади, талантливи музиканти ще пеят джаз и боса нова, те са ни лично препоръчани от тромпетиста и аранжор Михаил Йосифов. Освен това, включване ще има и от оперната прима Аделина Кънева. Както казах, всички те се включват абсолютно безвъзмездно в програмата. Централна част на събитието е нашият благотворителен търг, който ще се води от професионален аукционер. В търга сме предвидили 12 предмети и преживявания, които са по-интересни, неща, които човек не може просто да отиде и да си купи. И, разбира се, томбола, където продаваме билети и хората могат да спечелят в края на вечерта различни награди, също предоставени от нашите партньори.
Водещ: Къде ще бъдат инвестирани събраните средства от благотворителния бал тази година?
Александрина Димитрова: Тази година средствата ще бъдат инвестирани в грижата, която полагаме за деца и младежи, предимно с тежки интелектуални и физически увреждания. Тази грижа включва както всекидневна грижа вкъщи, така и различни терапии, като физиотерапия, арттерапия, психологическа подкрепа според индивидуалните нужди на всяко едно дете. Също така осигурява транспорта им до училище, до дневен център, различни възможности за излизане навън, за организиране на екскурзии, летни лагери. Като правя уточнението, че всъщност, за да можем да осигурим всичко това, ние на година следва да наберем минимум 600 000 лева. Тоест средствата, които набираме от бала са една част от този наш бюджет, който ние инвестираме, вече години наред и се грижим за децата и младежите, за които сме поели ангажимент и които вярваме, че заслужават едно по-добро бъдеще.
Водещ: Така е. Какви са вашите бъдещи намерения като изпълнителен директор на фондация „Сийдър“?
Александрина Димитрова: Освен да продължим грижата си за децата и младежите в нашите центрове от семеен тип, ние започнахме преди няколко години и нещо ново за нас, а именно да подкрепяме и семейства на младежи с интелектуални увреждания. Тъй като си даваме сметка, че е изключително важно семействата, които са избрали да се грижат за своите деца, но които срещат непрекъснати трудности в тази грижа, да получат своята подкрепа. И така създадохме един център, в който освен да помагаме директно на младежите с различни терапии, с възможности за намиране на почасова работа, със социализация, то да помагаме и на родителите, както и да създаваме възможност те да се срещат и да обменят опит, да споделят и така да се почувстват по-добре. Смятам, че тази услуга се развива много добре и със сигурност е един от пътищата за развитие на фондацията за в бъдеще.
Водещ: Ние ви пожелаваме успех в събота, а и не само. Нека тук да кажем на тези, които искат да се присъединят към събитието, как да го направят.
Александрина Димитрова: Достатъчно е да влязат в сайта на фондация „Сийдър“, то излиза веднага, и там ще видят по какъв начин ще могат да си закупят куверт. Все още имаме няколко останали куверти, така че ще се радваме да се присъединят.