Фондация „Сийдър“ ви кани на международна конференция на тема Деинституционализация на грижата за деца: как инвестираме в промяната?

Фондация „Сийдър“ ви кани на международна конференция на тема Деинституционализация на грижата за деца: как инвестираме в промяната?
октомври 2, 2019 Адриана Гоцова

Конференцията ще се проведе от 06 до 08 ноември 2019 в  НДК, гр. София.

Тази тридневна конференция има за цел да събере на едно място натрупаните до този момент данни, опит, добри практики и предизвикателства в областта на деинституционализацията (ДИ), като същевременно даде възможност на участниците за рефлексия и дебат. В глобалния контекст на тази реформа събитието ще вземе предвид процеса на ДИ в рамките на ЕС, като се съсредоточи върху специфичните му национални характеристики  и върху преодоляване на липсващата връзка между натрупани знания и взимане на решения в ДИ.

Конференцията ще представи данни за процесите на ДИ през обединяващия въпрос „Как трябва да инвестираме в промяната, произтичаща от ДИ?“

В рамките на конференцията дискусиите ще бъдат подчинени на три основни под-въпроса:

До каква степен ДИ създава отношения на привързаност и осигурява необходимите условия за развитие на децата?

Къде и как трябва да се правят инвестиции, за да бъдат гарантирани тези взаимоотношения и условия?

Кои инвестиции са ефективни и как измерваме тяхната ефективност?

За да отговори на тези въпроси, конференцията ще:

отвори пространство за размисъл, давайки шанс на участниците в ДИ да се позиционират в тази мащабна и сложна социална промяна;

улесни обмена на знания;

вдъхнови и мотивира участниците да определят стратегическите области за инвестиции в създаването на ефективни механизми за грижи за децата и семействата, основани на доказателства.

Презентатори

Кевин Браун, директор на Центъра по криминалистика и фамилна психология, Университет на Нотингам; Питър Фугъл, директор клинични служби, Национален център за деца и семейства, Ана Фройд, Великобритания; Чарлз Х. Зеена, професор по психиатрия и педиатрия и заместник-председател по детска и юношеска психиатрия в университета Тюлан в Ню Орлиънз; проф. Нейтън А. Фокс, Университет Мериленд, катедра за човешко развитие и количествена методология; Чарлз А. Нелсън III, професор по педиатрия и невронауки, Харвард; Жана Хейнсуърт, Генерален секретар на  Eurochild, Робърт Гилиган, професор по социална работа и социална политика, Тринити Колидж, Дъблин;  Франк Оберклайд, почетен професор по педиатрия, Университет Мелбърн; д-р Стела Григораш, UNICEF ECARO; Анди Билсън, професор по социална работа, Университет на Централен Ланкашир, Великобритания.

Организатори

Министерство на труда и социалната политика на Република България; Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет; Фондация „Сийдър“; УНИЦЕФ; SOS Детски селища; Еurochild; „Надежда и домове за децата“; Фондация Лумос.

Участници

В конференцията ще участват експерти със световен изследователски и практически опит в различни области на ДИ: над 200 представители на университети и образователни институции, Европейската комисия, държавни структури, международни и местни НПО, доставчици на услуги, специалисти по детски политики и закрила на детето от цяла Европа, Австралия, Централна Азия и САЩ.

Мнението на родителите и децата ще получи особено внимание.

Ще бъде отделено специално място на млади изследователи в областта на благосъстоянието на децата за представяне на техни данни.

Очакван резултат

Участниците ще се обединят около специфични изводи и насоки за инвестиции в реформата на грижите за деца и увеличаването на капацитета за разработване и прилагане на политики за ДИ, основани на доказателства.

За регистрация: http://www.disofia2019.com/registration-information/