Да създадем възможности за най-уязвимите

Да създадем възможности за най-уязвимите
септември 16, 2021 Адриана Гоцова

Във време на ограничения, породени от разпространението на Ковид-19, благотворителната ни инициатива Sky is the limit насочва вниманието на обществото към най-уязвимите – децата с увреждания и бариерите, пред които са изправени през целия си живот. Да създаваш възможности в ситуация, когато те са силно ограничени от външни фактори, е истинско предизвикателство, а за нашия екип това е поредният случай, в който работните процеси се променят и адаптират, за да осигурим най-добрата грижа за деца и младежи в неравностойно положение.

За екипа ни ограниченията са повод за търсене на нови хоризонти – неизпитани методи и подходи, както в работата с децата, така и в процесите по набиране на средства. С тази перспектива организацията ни работи вече 16 години и всяка есен провежда своето благотворително събитие в подкрепа на децата израснали с различни етикети и диагнози. Ограниченията, наложени в последните 2 години допълнително ни мотивират да търсим нови варианти за подкрепа с помощта на новите технологии. Така, за втора поредна година, традиционният ни благотворителен бал ще се проведе в хибриден формат. Той е под надслов Sky is the limit и ще даде възможност за участие от различни точки на света.

Инициативата е предшествана от онлайн кампания за набиране на средства, чиято кулминация е събитие на 29 септември, сряда, от 19:30 ч. – с малък брой участници на живо и онлайн излъчване във Фейсбук страницата ни. Каним хора от всяка точка на света да бъдат съпричастни към каузата ни и да се включат чрез специално разработена дарителска платформа, която предоставя лесен начин за подкрепа само с няколко клика. Платформата е достъпна и приема дарения през целия месец септември.

Създаването на възможности за деца в неравностойно положение е цел на организацията от създаването ѝ. Горди и щастливи сме, когато виждаме резултатите от тези наши усилия. Дете с физическо увреждане прохожда, въпреки тежката диагноза, младеж, израснал в институция става студент, въпреки високия риск от отпадане от образователната система – истории като тези ни дават сили да продължаваме отвъд ограниченията.

За да можем да го правим обаче, имаме нужда от подкрепа – системна, целогодишна. Пандемията създаде много нови трудни ситуации и предизвикателства за нас и нашите екипи. Несигурността и финансовите затруднения, които срещат бизнесът и всеки един отделен човек, се отразяват и на нас, а нуждата от подкрепа си остава, за да можем да гарантираме високо качество на грижа. Каним всеки, който има желание заедно да променим съдбата на уязвимите деца и младежи и да създадем възможности за по-добър живот, да ни подкрепи през септември.“ Този призив отправя Ива Хаджийска, директор „Фондонабиране и комуникации” във фондацията.

В предварителната кампания са включени няколко интересни начини за подкрепа към каузата – част от тях изцяло нови за България, но широко използвани в страните с развита дарителска култура. Можете да направите директно дарение за конкретна нужда – например за физиотерапия, психологическа подкрепа, за специално изработена инвалидна количка, за образователни материали и др. Или пък да закупите билети за благотворителната томбола с атрактивни предмети като уикенд в планината, био козметика, бизнес облекло по поръчка, годишен абонамент за йога и др. Можете да наддавате и в тих търг за професионална арт-фотография от български автор, безвъзмездно предоставена в подкрепа на каузата.

Всички разходи по организиране на събитието са обезпечени благодарение на нашите партньори и спонсори, които застават зад каузата ни, дори и в този труден за всеки бизнес или отделен човек момент. Това са златните спонсори CMS Sofia, Хилтън София, фондация „Америка за България”, фондация „Комунитас”, сребърните спонсори Dundee Precious Metals, AG Capital, партньорите от томболата Хотел Гела, DABOV Specialty Coffee, Sircrow, Wooden spoon, Gelato & Latte, Amuse Bouche, Yoga Vibe, Modica Artisan Chocolate и партньорите в тихия търг с арт фотографии Виолета Апостолова – Лети, Наталия Новачкова, Мия Попович, Симеон Сълов и Кирил Проданов и Фотосинтезис. Напитки за събитието осигуряват Pernod Ricard и Бутикова винарна Братя Георгиеви.