Приключение, което промени живота на двама младежи

Приключение, което промени живота на двама младежи
декември 2, 2020 Адриана Гоцова

Да растеш без семейство е едно от най-големите изпитания, които животът може да ти предложи. Така е и за младежите Ю. и С.*, за които това е ежедневие от ранна детска възраст. Но въпреки че са преминали през различни бури, те не спират да се стремят към своето по-светло бъдеще, да учат, да трупат опит и да мечтаят за свят, в който те са полезни и значими. От няколко години Ю. и С. живеят в къщите от семеен тип, управлявани от фондация „Сийдър“ и различни специалисти им помагат да следват неотлъчно стъпките към своето по-независимо и по-добро бъдеще. През лятото на 2019 г. започна и тяхното ново приключение – работа в дома за стари хора „Маргарита Асебо“, гр. Казанлък. А година по-късно Ю. и С. имаха възможност да надградят своите умения в работата си и с деца и младежи със специални образователни потребности. Това се случи с помощта на НЧ „Освобождение – 1884”, с. Шейново и два доброволчески проекта към Европейски корпус за солидарност. Едно приключение, което продължава и до днес.

В началото младите момчета започнаха с редовни посещения на възрастните хора от дома и им помагаха в различни занимания – съпровождаха ги на екскурзии и театър, четяха книги и им организираха забавни игри, купуваха стоки от първа необходимост и др. След време те имаха възможност да работят и в центрове от семеен тип. Въпреки нелеката работа с младежи със специални образователни потребности, Ю. и С. се справиха много добре и намериха подход към всеки един от тях. Те използваха методите на арт терапия, сензорна и музикотерапия. Организираха спортни дейности, пикници, конна езда и разходки сред природата. А упоритостта и постоянството им доведе до положителна промяна в живота на хората, за които се грижат, но и в техния собствен живот. В стремежа си да бъдат полезни на възрастните от дома за стари хора и на младежите от центровете от семеен тип, Ю. и С. бяха полезни и на самите себе си, защото това общуване ги научи на много нови отговорности, на търпение и разви у тях професионални и практически умения, които ще са им полезни винаги. Благодарение на усилията, които положиха и подкрепата, която получиха, те успяха да завършат своето професионално обучение и вече имат възможност да работят в рехабилитационни и балнео центрове. В допълнение двете момчета завършиха професионален курс по готварство и фризьорство. С. продължава да развива своите умения с надграждащ готварски курс, а Ю. посещава уроци по музика и народно творчество при професионален преподавател и подобрява знанията си по математика с помощта на опитен учител.

Фондация „Сийдър” благодари на НЧ „Освобождение – 1884” за партньорството, спомогнало за развитието и благополучието на нашите младежи.

*Имената на младежите са променени, за да се осигури конфиденциалност.