Фондация „Сийдър“ – съ-домакин на редовната среща на тематичните работни групи „Семейство“ и „Здраве“

Фондация „Сийдър“ – съ-домакин на редовната среща на тематичните работни групи „Семейство“ и „Здраве“
февруари 27, 2017 Александра Попова

На 23 и 24 февруари в гр. Казанлък Национална мрежа за децата проведе редовната среща на тематичните работни групи „Семейство“ и „Здраве“, на която фондация „Сийдър“ бе съ-домакин. В работната среща взеха участие над 30 представители на организации-членове на НМД, които работят в съответните тематични области.

В рамките срещата на тематичните групи участниците разгледаха работата на Мрежата по двете теми през 2016 г., както и цялостната дейност по застъпничество и промотиране на правата на децата на НМД. Представителите на неправителствените организации обсъдиха още предизвикателствата в своята работа, обмениха опит и знания и се фокусираха върху общите застъпнически цели и послания, които ги обединяват.

В рамките на тематична работна група „Семейство“ бяха обсъдени застъпничеството за промени в законодателството, и в частност разработването на нов Закон за повишаване на благосъстоянието на детето и семейството, както и промяна на фокуса на политиките и услугите от деца в риск към всички деца и семейства; децентрализация на системата и политиките. Ясно беше очертана необходимостта от засилване на координацията на всички нива, извършването на анализ на ефективността на системата и извеждане на препоръки за промяна.

Фондация „Сийдър“ бе посочена за активен застъпник на правата на децата и пример за доставчик на услуги, имплементиращи добрите практики в сферите на застъпничеството, социалното подпомагане и интеграцията. По време на срещата участниците имаха и възможността да посетят два от центровете за настаняване от семеен тип в града, управлявани от фондацията и да се запознаят отблизо с иновативните подходи за работа с деца и младежи в неравностойно положение, които „Сийдър“ прилага.

Като резултат от проведената редовна среща на тематичните работни групи бяха изведени конкретни идеи за следващи действия, насочени към промяна на политики и практики в областта на майчиното и детското здравеопазване, както и спрямо застъпническия приоритет на НМД за политика, законодателство и практики, ориентирани към всички деца и семейства, а не само върху децата в риск.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

2 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.