Близо 2900 деца са настанени в Центрове от семеен тип

Близо 2900 деца са настанени в Центрове от семеен тип
октомври 7, 2019 Адриана Гоцова

Изпълнителният директор на фондация „Сийдър“ Александрина Димитрова в материал на ТВ+ за Центровете за деца от семеен тип

 

Близо 2900 възпитаници на Домовете за деца вече са настанени в Центрове от семеен тип. Мярката остава да бъди приложена при около 500 деца. Напълно възможно е до 2021 година държавата да закрие всички Специализирани институции за деца, смята експертът в Агенцията за закрила на детето Сашка Велкова.

Основната причина за това решение според изпълнителния директор на фондация “Сийдър” Александрина Димитрова е, че едно дете не може да се развива пълноценно в такава среда. По думите й в дом, в който се отглеждат между 60 и 80 деца, няма как да се обърне индивидуално внимание на всяко от тях .

Александрина Димитрова, Изпълнителен директор на фондация „Сийдър“:
“Те бяха част от група. Не бяха третирани като личности. Това водеше след себе си до редица проблеми включително и до насилие между децата и деца и персонал.”

Според Сашка Велкова единственото решение за тези деца е преместването им в Центрове за настаняване от семеен тип. Всеки Център има управител. Персоналът се състои предимно от възпитатели, работят и социални работници, а в някои от тях има и психолози.

280 са Центровете от семеен тип в страната . Не във всеки от тях обаче грижата е на ниво, смята Александрина Димитрова. Според нея държавата трябва да инвестира повече в хората, които полагат 24-часова грижа за децата.

Александрина Димитрова, Изпълнителен директор на фондация „Сийдър“:
“Ние във фондация “Сийдър” управляваме 8 такива центъра в 2 града в България. И ни се налага на годишна основа да набираме допълнителни 600 000 лева от корпоративни, индивидуални дарители да можем да осигурим специализираната подкрепа, от която се нуждаят децата.”

Едно от последните изследвания показва, че близо 80% от хората приемат този процес на закриване на домовете и предоставяне на нова грижа за децата. 40% са съгласни тяхното дете да е в един клас с дете от Център от семеен тип. Едва 20 на сто са тези, които биха били съгласни да поканят на гости вкъщи дете от такъв център. Предстои провеждането на информационна кампания, която да запознае обществото с процеса на деинституционализация.

Александрина Димитрова, Изпълнителен директор на фондация „Сийдър“:
“Хората приемат процеса, но не се чувстват ангажирани с него. Нашият опит показва, че има доста хора, които искат да помогнат, но не знаят как.”

Сашка Велкова се надява някой ден и Центровете от семеен тип да бъдат закрити. Според нея един от начините да се върви напред в процеса на деинституционализация е приемната грижа. Тя посочи, че през 2010 година е имало почти 140 специализирани институции, в които са били настанени близо 7600 деца. Към август тази година домовете са малко над 20, а в тях има около 550 деца.