Фондация „Сийдър“ с твърда позиция против промените в чл. 36 на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане

Фондация „Сийдър“ с твърда позиция против промените в чл. 36 на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане
декември 19, 2016 Валентин Тодоров

Фондация „Сийдър“ е категорично против промените в чл. 36 на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, съгласно които центровете за настаняване от семеен тип ще бъдат разделени изцяло по възрастов критерий.

Заедно с Коалиция “Детство 2025” и Национална мрежа за децата, фондация „Сийдър“ се обяви против промените поставящи в риск близо 1500 деца и младежи от 122 центъра.

Такава промяна застрашава психическото и физическото здраве на децата и младежите, в някои случаи дори живота им.

Повече за промяната в правилника и нашата позиция може да прочетете по-долу.

 

 

БЛИЗО 1500 ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ ЩЕ БЪДАТ МЕСТЕНИ

БЕЗ ИНДИВИДУАЛЕН ПОДХОД И ПОДГОТОВКА

 

Коалиция “Детство 2025” и Национална мрежа за децата алармират, че близо 1500 деца и младежи с увреждания са в риск да бъдат преместени от Центровете за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), където живеят, в други такива центрове в цялата страна без индивидуална оценка и предварителна подготовка. Преместванията са в следствие на промяна в чл. 36 на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, съгласно която центровете ще бъдат разделени по възрастов критерий.

В резултат на промяната деца и младежи от 122 центъра няма да могат да живеят заедно както досега. Съгласно указателното писмо на Агенцията за социално подпомагане се очаква преместването да бъде извършено до април 2017 г. След извеждането на децата и младежите с увреждания от институции, някои от тях са с травми в резултат на многократни премествания, като има случаи, в които поредно преместване би застрашило живота им.

Пример за това е дете на 9 години, което вече е местено 8 пъти. Благодарение на усилията на екипа на неправителствената организация, която управлява центъра, където живее детето, то ходи в масово училище, има приятели и доверени хора в екипа, който се грижи за него. Рискът това дете да бъде преместено в средата на учебната година, защото профилът на неговия център ще бъде променен за младежи, е повече от реален и представлява сериозна травма. Друг пример, показващ абсурдността на приетите промени в Правилника, е дете с увреждания, изведено от институция, което живее вече 2 години в „младежки“ център от семеен тип, сега трябва да бъде прехвърлено в „детски“ център, а мястото му ще бъде заето от друг преместен младеж. След 10 месеца, когато детето навърши пълнолетие, трябва да бъде изместено отново, при това в друг град, далеч от приятели и всички хора, които познава и с които е свикнало. Това ще бъде третото му преместване след извеждането от институция, в пълно противоречие с изискванията на Европейските насоки за преход от институционална към грижа в общността.

Други възможни последствия от преместванията се крият в извеждането на младежи с тежки увреждания, които са невербални и трудно подвижни, но са изградили доверена връзка с екипите и с другите деца и младежи на местата, където са настанени. Преместването им в други центрове с младежи с увреждания, които са физически активни и с трудно поведение, може да се окаже пагубно за тях.

Планираното преместване ще постави под въпрос всички усилия за реформа в сферата на деинституционализацията на деца и младежи с увреждания, включително инвестираните над 100 милиона евро от европейските структурни фондове. То ще се отрази крайно негативно на децата и младежите и поставя в риск здравето и живота им. Липсва аргументация за нуждата и смисъла за подобно решение. Такова не е било обсъждано нито с представители на местните власти, които управляват центровете за настаняване от семеен тип, нито с неправителствените организации, работещи с деца и семейства и също управляващи такива центрове.

Коалиция “Детство 2025” и Национална мрежа за децата настояват за спешна отмяна на указателното писмо на АСП за прилагане на разпоредбата в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане и свикване на работна група с Национално сдружение на общините и НПО, на която да се обсъди необходимостта от профилиране на центровете и да се изработят принципи за индивидуален подход при взимането на решения за децата и младежите.

 

Коалиция “Детство 2025” е обединение на граждански организации и мрежи и индивидуални членове в експертно качество, активно работещи и вложили значителни собствени средства и експертиза в процеса на деинституционализация от самото му начало.

 

Национална мрежа за децата обединява 137 граждански организации от цялата страна, работещи с и за деца в цялата страна. Насърчаването, защитата и спазването на правата на детето са част от ключовите принципи, които ни обединяват.  Ние вярваме, че всички политики и практики, които засягат пряко или косвено децата, следва да се изготвят, прилагат и наблюдават, като се взема предвид принципът за висшия интерес на децата и с активното участие на самите деца и младежи.

 

За допълнителна информация:

Александрина Димитрова, Фондация „Сийдър“, тел: 0884378848

Галина Бисет, СНЦ „Еквилибриум“, тел.0884511385

coordinator@eq-bg.org

Теодора Петрова, Национална мрежа за децата

Тел. 0886 41 30 73

teodora.petrova@nmd.bg

www.nmd.bg

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

13 + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.