Фондация „Сийдър“ посрещна доброволци от Швейцария за 8-ма поредна година

Фондация „Сийдър“ посрещна доброволци от Швейцария за 8-ма поредна година
май 21, 2018 Александра Попова

За осми пореден път фондация „Сийдър“ посрещна група ученици от Международното училище на Цуг и Люцерн, Швейцария. Тази година те посетиха децата и младежите, които „Сийдър“ подкрпя в гр. Кюстендил. В продължение на два дни учениците работиха по различни доброволчески инциативи в Центровете от семеен тип и Центъра за социална рехабилитация и интеграция в града.

През първия ден от престоя си в България, доброволците посетиха Дома за деца с умствена изостаналост в с. Горна Козница, който фондация „Сийдър“ закри през 2010 г. Те имаха възможност да надникнат зад вратите на затворената институция и да видят обстановката, в която са живели децата и младежите, както и да разберат повече за начина им на живот тогава.

На следващия ден те посетиха всички услуги, които фондацията управлява в гр. Кюстендил и се запознаха с децата, младежите и екипа. Учениците бяха посрещнати с български народен танц и питка със сол и мед в знак на гостоприемство. След като разгледаха услугите, швейцарските доброволци веднага направиха съпоставка между Дома в с. Горна Козница и центровете в Кюстендил и видяха, че разликата не е само в по-доброто състояние на къщите, а и в грижата, която децата и младежите получават ежедневно.

В продължение на два дни учениците участваха в различни доброволчески дейности, в които се включиха също младежите и част от екипа на „Сийдър“. Всички заедно работиха по създаването на градини с цветя и билки, боядисаха стените на няколко стаи в къщите и стълбището на един от апартаментите. Работиха по създаването на мебели от дървени палети, сглобиха шатра и градински люлки, и направиха сензорна пътека, която ще се използва по време на терапиите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция.

В края на първия ден швейцарците се включиха в урок по народни танци заедно с част от младежите от къщичките. По време на танците те успяха да се отпуснат, да се опознаят по-добре и да изградят силна връзка помежду си.

В последния ден от престоя на доброволците, бе организирано парти в двора на къщите, по време на което те оправиха поздрав към екипа на фондация „Сийдър“ и им благодариха за доброто отношение и гостоприемството.

„Начинът, по който ни посрещнахте и се отнасяхте с нас беше страхотен. Това преживяване променени живота ни и никога няма да го забравим!“ – сподели един от доброволците.

Фондация „Сийдър“ също изказа своята благоданост като връчи благодарствени грамоти на доброволците и малки подаръчета за спомен, изработени от децата и младежите.

Екипът на „Сийдър“ се надява дългогодишното партньорство с Международното училище на Цуг и Люцерн да продължи занапред и да посрещне нова група ученици догодина!