Фондация „Сийдър“ – автор на частта, касаеща деинституционализацията в доклада на Национална мрежа за децата „Бележник 2017 г.“

Фондация „Сийдър“ – автор на частта, касаеща деинституционализацията в доклада на Национална мрежа за децата „Бележник 2017 г.“
юни 20, 2017 Александра Попова

За втора поредна година Изпълнителният директор на фондация „Сийдър“ Александрина Димитрова е автор на частта в годишния доклад на Национална мрежа за децата „Бележник 2017“, касаеща процеса на деинституционализация у нас.

Г-жа Димитрова присъства на представянето на Бележника, което се проведе на 18 май 2017 г. Годишният доклад разглежда развитието на грижата за децата в България през изминалата година, като проследява доколко поетите ангажименти към тях, заложени в редица стратегически документи и политики на правителството, са изпълнени. На база на направения анализ се поставя оценка на държавата относно грижата й за децата.

Като положителни тенденции в сферата на деинституционализацията са отразени закриването на всички домове за деца с увреждания и примането на нов план за действие за периода 2016-2020 г. за закриването и на оставащите 39 държавни инситуции за деца в България.

Същевременно обаче процесът по изготвяне на новия план не включва в достатъчна степен мнението и експертизата на гражданския сектор и общините. Планът бе последван и от редица прибързани и несъгласувани законодателни промени, които поставиха в риск 1500 деца и младежи с увреждания, настанени в центрове от семеен тип. Това са причините оценката за процеса по деинституционализация през 2016 г. да е 3.00.

Средният успех на държавата в грижата за децата е 3.20, като най-високо са оценени областите Здравеопазване (3.64) и Образование (3.44), а най-ниско – спазване на Конвенцията на ООН за правата на детето(2.86), Семейна среда и алтернативни грижи (3.01) и Правосъдие (3.05).

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

four × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.