Стартира кампанията „И аз съм дете от твоя град“

Стартира кампанията „И аз съм дете от твоя град“
април 9, 2016 Валентин Тодоров

На 7 април 2016 г. стартира благотворителната кампания на Община Казанлък и фондация „Сийдър“ „И аз съм дете от твоя град“. Тя има за цел да набере средства в подкрепа на децата и младежите със и без увреждания, живеещи в къщичките от семеен тип в града, както и да призове местната общност да ги приеме, приобщи и да подкрепи развитието им.

Кампанията бе открита със събитие в Младежки дом – гр. Казанлък, на което децата и младежите представиха част от своите таланти и отправиха поздрав към града и хората. След това се проведе пресконференция, на която заместник-кметът на Община Казанлък Лилия Цонкова и изпълнителният директор на фондация „Сийдър“ Александрина Димитрова представиха целите и дейностите на кампанията и призоваха представителите на местния бизнес да се включат в кампанията и да откликнат на нуждите на децата като дарят средства в тяхна подкрепа.

До момента бизнесът в Казанлък винаги е откликвал на нуждите на града. Призовавам ви да бъдете съпричастни и сега и да подкрепите кампанията и децата. Не се колебайте да го направите и да помогнете заедно да осигурим по-добър и пълноценен живот на децата и младежите в къщичките. Те са част от нашия град и заслужават нашата подкрепа.”, отправи своя призив към общността и бизнеса заместник-кметът на Общината Лилия Цонкова.

През 2015 г. Община Казанлък разкри 3 къщички от семеен тип и 1 защитено жилище в града, а фондация „Сийдър” подкрепи процеса и в последствие пое тяхното управление. В къщите живеят 45 деца и младежи без родителска грижа на възраст между 5 и 30  години, които са прекарали живота си в институции. 31 от тях са с увреждания. Средствата, които държавата отпуска за тяхната издръжка, задоволят само най-базисните нужди от храна, отопление и малък екип от терапевти. Необходимото дофинансиране на една от къщичките за една година е 26 695 лв. или по 185 лв. на дете на месец. Това са средства за транспорт, храна, образователни материали, външни социални услуги, индивидуални курсове за развиване уменията на децата, материали по трудотерапия, дрехи, играчки, лични вещи и извеждане на децата в общността, медикаменти, санитарни материали и режийни.

За нас е чест, че можем да прилагаме своя опит и в Казанлък и че вече подкрепяме 45 деца и младежи в този град. За някой те може да са просто цифра от статистиката. За нас това са 45 съдби, които искаме да живеят във възможно най-близка до семейната среда. Ние работим с всеки един от тях индивидуално, според личните им нужди и потенциал. Стремим се да развиваме техните умения, така че с времето те да водят по-самостоятелен и достоен живот. И година по-късно вече отчитаме нашите успехи и резултати през напредъка, който наблюдаваме в децата и младежите. Няколко деца, за които се смяташе, че никога няма да ходят сами го направиха. По-голямата част от тях вече се хранят самостоятелно, а много от тези, които използваха едва по една-две думи, започнаха да водят разговор. Редовно включваме децата и младежите в обществени прояви в града, екскурзии, концерти, базари и др. Те ходят на училище и детска градина и посещават допълнителни занимания според хобитата им – футбол, зумба, народни танци, оригами и др.” допълни Александрина Димитрова, изпълнителен директор на фондация „Сийдър”.

Кампанията „И аз съм дете от троя град”  ще набира средства до 9 юни, 2016 г., когато ще приключи с благотворителна вечеря за всички участници в нея. Всеки, който иска да я подкрепи може да намери повече информация на сайта на Община Казанлък и фондация „Сийдър” или да се свърже с организаторите на телефон 0884 962986.

Дарения се приемат в офиса на фондацията на ул. „Искра“ № 6, вх. 1, ет. 1, ап. 1 в град Казанлък или по банков път по сметката на фондацията в Уникредит Булбанк, BIC: UNCRBGSF, IBAN: BG05 UNCR 7000 1520 3427 69 – BGN. За всяко дарение фондацията ще издава договор и сертификат за дарение.

Кампанията се реализира с подкрепата на Ротари клуб Казанлък, Търговско-Промишлената палата в Казанлък, ICAP, Диджитал Маркетинг груп и медийните партньори: телевизия Стара Загора, Press TV, радио Фокус, радио Вис Виталис, радио Севтополис, в-к Долина, в-к Искра, Kazanlak.com, Kazanlak.info, Kazanlak.CO, Kazanlak.live, Кz7.bg.

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.