Сийдър обучава специалисти от държавния и неправителствения сектор в Латвия

Сийдър обучава специалисти от държавния и неправителствения сектор в Латвия
ноември 24, 2016 Валентин Тодоров

Фондация „Сийдър“ изнесе обучение за процеса на деинституционализация, в което взеха участие представители на местни власти и неправителствени организации.

На 17 и 18-ти октомври, Изпълнителният директор на фондация „Сийдър“, Александрина Димитрова сподели единайсетгодишния водещ опит на организацията си в процесите на деинституционализация, по покана на Латвийската агенция за социални услуги. Близо сто специалисти от различни области взеха участие в обучението (социални работници, физиотерапевти, ерготерапевти, психолози – представители на НПО и на отдели за закрила на детето), избрани да правят оценки на развитието на децата в институциите в Латвия във връзка с наскоро стартиралата там реформа за деинституционализация.

Г-жа Димитрова представи опита на фондация „Сийдър“ със затварянето на дома в с. Горна Козница както и предизвикателствата свързани с прехода от институционална грижа към грижа от семеен тип, изграждането на такива жилища, както и голямото значение на оказването на специализирана подкрепа на семействата на деца с увреждания.

Силно оценен бе новаторския подход на фондацията по отношение на процеса в това число: оценяване на развитието на децата и младежите с интелектуални затруднения, методът „Планиране с акцент върху личността“, както и вътрешната система за мониторинг на качеството на социалните услуги, разработен и въведен от организацията.

„Обучението беше много успешно. То ни помогна да осъзнаем напредъка, който сме постигнали както в „Сийдър“, така и по отношение на процесите на деинституционализиция в България. Можем гордо за кажем,че имаме водеща роля в региона“, заключва Александрина Димитрова.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

one + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.