Семинар „Преходът от институционална грижа към грижа в общността“ в Европейската комисия

Семинар „Преходът от институционална грижа към грижа в общността“ в Европейската комисия
януари 19, 2017 Валентин Тодоров

На 12 и 13-ти януари, Изпълнителният директор на фондация „Сийдър“, Александрина Димитрова взе участие в семинар относно прехода от институционална грижа към грижа в общността. Семинарът се проведе в Европейската комисия в Брюксел и бе организиран от Тематичната мрежа за социално включване и Европейската експертна група по въпросите на прехода от институционална грижа към грижа в общността. Фондация „Сийдър“ бе единственият присъстващ от българска страна в качеството си на член на Национална мрежа за децата.

В семинара се включиха около 60 професионалисти от общо 17 държави. Те дискутираха теми, свързани с деинституционализацията и спазването на член 19 от Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, гарантиращ правото им на участие, включително в прехода им от институционална грижа към грижа в общността. Бяха изтъкнати 3 основни възможни рискове при процесите по деинституционализация: инвестирането в институции, с цел по-добра визия и материална среда, закриването на институции, без създадена алтернатива, както и създаването на алтернатива, която на практика дублира институционалния модел.

На семинара беше обсъдена и темата за структурните фондове. Стана ясно, че за използването на фондовете за 2014-2020 г. са зададени тематични насоки, част от които свързани с развитието на висококачествени услуги в общността. Това включва за превенция, както и трансфера на средствата от институциите към новите услуги. Беше изтъкнато, че България е пионер в областта на деинституционализацията и е първата държава в региона, която съсредоточава структурните фондове в закриването на институции, а не в подобряването им.

Изпълнителният директор на фондация „Сийдър“ Александрина Димитрова се включи активно в дискусията като представи опита на фондацията в протичането на процеса на деинституционализация в България и взимането на решения относно неговото изпълнение. Г-жа Димитрова сподели повече за предизвикателствата, свързани с прехода от институционална грижа към грижа в общността, както и важността на прилагането на иновативни подходи при осигуряването на индивидуална грижа за хората в неравностойно положение.

Следващото събитие на Тематичната мрежа за социално включване ще се проведе на 27 и 28 април 2017 г. в Брюксел и ще се фокусира върху темата за намирането на решения за проблемите на бедността и бездомността.

Photo credit:  EU Disability Forum

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ten + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.