Промените в Правилника за прилагане на закона за социално подпомагане са отложени до 2018 год.

Промените в Правилника за прилагане на закона за социално подпомагане са отложени до 2018 год.
февруари 22, 2017 Александра Попова

Промените в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП), които предвиждаха преместването на близо 1500 деца и младежи с увреждания в страната и опорочен механизъм за оценка на потребностите на хора, нуждаещи се от социални услуги, са отложени до 2018 г.

Министерски съвет прие промените в резултат на активната позиция на фондация „Сийдър“, други представители на неправителствения сектор и общините и след проведен диалог с Министерство на труда и социалната политика (МТСП), за което ви информирахме в началото на 2017 г. По този начин временно се блокира намерението за преместването на вече настанените в центрове за настаняване от семеен тип деца и младежи с увреждания и прилагането на нови правила за оценка на потребностите на хората, нуждаещи се от социални услуги.

Формирана е работна група към МТСП, която да разгледа спорните текстове и до края на април 2017 г. да предложи изменения, отговарящи на нуждите на социалната система. Ние от „Сийдър“ участваме в работната група и отстояваме позицията, че правата и интересите на децата и хората, нуждаещи се от социални услуги следва да бъдат в центъра на държавните политики, а не търсенето и намирането на най-удобни и лесни административни решения, обслужващи единствено системата.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

12 − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.