Фондация „Сийдър” представи своя опит на Конференция „Разкази с щастлив край“

Фондация „Сийдър” представи своя опит на Конференция „Разкази с щастлив край“
април 4, 2016 Валентин Тодоров

Фондация „Сийдър” участва в двудневната Конференция „Разкази с щастлив край“, организирана от Коалиция „Детство 2025“. В ролята си на представител на Коалицията и съпредседател на Постоянната експертна работна група по деинституционализация директорът на фондация „Сийдър” Александрина Димитрова направи представяне на Коалицията, подчертавайки, че нейното създаване и функциониране е една добра практика в сферата на закриването на институциите в България.

Коалицията успя да обедини граждански организации и експерти, които са различни по своята същност, но имат една обща цел: Деинституционализацията да се развива устойчиво, независимо от политическите промени, с основен приоритет – развитие на индивидуалната грижа в общността за всяко дете и гарантиране на неговите права. Призовавам този партньорски подход да се прилага и в по-широк мащаб по отношение на всички заинтересовани страни в процеса, за да имаме повече разкази с добър край, които да споделяме.” каза Александрина Димитрова в представянето на Коалицията.

Във втория панел на конференцията в темата „Закриване на институциите и предоставяне на алтернативна грижа“Димитрова представи опитът на фондация „Сийдър”в управлението на центрове за настаняване от семеен тип в гр. Казанлък, споделяйки добрите практики, прилагани от фондацията. Повишеното качеството на живот на децата и младежите, които организацията изведе от институциите са само един от признаците за успех на прилагания модел.

„Осъзнавайки голямата разлика от живота в институция и новостите, които ги очакваха, ние заложихме на добрата предварителна подготовка на децата преди преместването им. Така предотвратихме сътресенията за тях. Знаем колко важна в този процес е и подкрепата към екипите, които поемат грижите за тези деца и продължаваме да осигуряваме обученията, от които се нуждаят. Те са хората, които ежедневно работят с децата и полагат постоянни целенасочени усилия, за да развият у тях умения за самостоятелен живот, достъп на хората с интелектуални затруднения до училища, обществени прояви, до трудовия пазар. Но за да е завършен този процес е нужно обществото да разбере, че Центровете за настаняване от семеен тип и Защитените жилища са място за живеене, те са домът за тези деца и младежи, а всички останали социални, образователни и здравни услуги, от които се нуждаят, трябва да получават навън в общността, точно както всички ние.” , призова директора на фондация „Сийдър”.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

17 − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.