Планинско обучение в сърцето на Балкана

Планинско обучение в сърцето на Балкана
септември 11, 2017 Александра Попова

В партньорство с фондация „Сийдър“, фестивала в Мъглиж и Университетски аварийно-спасителен отряд (УАСО), фондация „Тротоара“ организира еднодневно планинско обучение  в сърцето на Балкана.

Децата и младежите без увреждания от семейните ни къщички в Казанлък имаха възможност да прекарат един невероятен ден сред природата и да научат повече за живота там и важността на опазването на околната среда.

По време на обучението те придобиха нови практически умения с помощта на игри и забавления и научиха най-важните стъпки за безопасен престой сред природата. Децата и младежите осъзнаха значението на околната среда и начуха различни начини, по които да допринесат за опазването ѝ. Те бяха въведени и в техниките на планинското ориентиране и намиране на правилния път при планински преходи. Получиха възможност и да разберат повече за работата с карта и компас. Интересно преживяване по време на деня бе запалването на лагерен огън и приготвянето на храна на място без вода и електричество.

Целта на това преживяване бе младите да осъзнаят, че дните сред природата и далеч от технологиите, могат да бъдат много вълнуващи и интерсни. Наученото през деня им разкри непознати за тях умения и ще им бъде от полза и за в бъдеще.

Фондация „Сийдър“ благодари на екипа на „Тротоара“ за невероятната възможност, както и на другите партньори –  фестивала в Мъглиж и Университетския аварийно-спасителен отряд!

Вижте и някои запечатани моменти от невероятното скаутско преживяване!