Опасността от преместване на около 1500 деца и младежи с увреждания, настанени в социални услуги в страната все още е актуална

Опасността от преместване на около 1500 деца и младежи с увреждания, настанени в социални услуги в страната все още е актуална
януари 13, 2017 Валентин Тодоров

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще изпълни само частично поетия преди седмица ангажимент, свързан с промените в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане (ППЗСП). Това стана ясно на проведената вчера12.01.2017 г. среща, инициирана от министъра на труда и социалната политика в продължение на започналата в края на миналата година дискусия във връзка с приетите през ноември 2016 г. промени в ППЗСП.

На срещата присъстваха широк кръг граждански организации, общини, представители на държавни ведомства и омбудсмана, които обсъдиха възможни конкретни стъпки и действия за преодоляване на създадените с промяната в правилника проблеми.

За съжаление МТСП промени отчасти ангажимента, който пое на 05. 01. 2017 г. Стана ясно, че предложението за изработване на указания от страна на Агенцията за социално подпомагане (АСП) към регионалните си и местни структури в страната, с които да отложи прилагането на спорните текстове няма да бъде изпълнено. По този начин опасността от местене на близо 1500 деца и младежи с увреждания остава.

Вместо това МТСП твърди, че ще концентрира усилия за промяна на ППЗСП, чрез отмяна или отлагане действието на спорните норми на чл. 36 и чл. 40 от Правилника.

Ние от фондация „Сийдър“ сме силно обезпокоени от реализацията на това намерение. Отмяна или отлагане на действието на нормите беше поискано от гражданския сектор, общините и омбудсмана още миналата седмица, а все още не са предприети никакви стъпки в тази посока. Мандатът на настоящото правителство изтича след броени дни и поради забавянето от страна на министерството е вероятно времевият срок за разгръщане на процедурата по промяна на подзаконовия нормативен акт да е недостатъчна.

Отново настояваме да бъдат отменени текстовете в ППЗСП възможно най-скоро и паралелно с това да се дадат конкретни указания от страна на АСП за забрана за местене на вече настанени в социални услуги деца и младежи с увреждания.

Ще продължим да ви информираме за предприетите действия от отговорните държавни институции.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

19 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.