За втора поредна година доброволци от Швейцария подкрепиха децата и младежите от семейните къщи в Казанлък

За втора поредна година доброволци от Швейцария подкрепиха децата и младежите от семейните къщи в Казанлък
юни 20, 2017 Александра Попова

И тази година група ученици от Международното училище на Цуг и Люцерн, Швейцария посетиха децата и младежите, които фондация „Сийдър“ подкрепя в Казанлък. Учениците прекараха 3 дни в града и се включиха в редица доброволчески инициативи, които ще подобрят живота на децата и младежите от защитеното жилище и къщичките от семеен тип.

През първия ден от престоя си тук, доброволците посетиха всички услуги, които фондацията управлява в гр. Казанлък и се запознаха с децата и младежите, които живеят в тях. Много бързо те успяха да изградят връзка помежду си и да преодолеят вербалните бариери.

„Пристигането ни в първата семейна къща, беше неочаквано преживяване. Въпреки че знаехме, че ще работим с младежи с увреждания, срещата с тях и това, че идваха при нас, беше съвсем различно нещо, защото ти в действителност oбщуваш с тях и се учиш как да се справяш с хора, които не срещаш всеки ден. Мисля, че беше страхотно преживяване, защото срещаш много нови приятели и учиш как да се свързваш с хората с увреждания“ – сподели една от доброволките.

В края на първия ден доброволците и децата и младежите от къщичките се включиха в розобер, организиран специално за тях от Читалището в с.Розово. Доброволците бяха посрещнати от организаторите с питка и мед по стара българска традиция. Освен в розобера, те се включиха в урок по народни танци заедно с голяма част от децата и младежите от къщичките.

„Розоберът беше страхотно преживяване, защото научихме как точно се берат рози и получихме много информация за българските традиции и култура.“ – сподели Алекс – друг доброволец от Швейцария.

По време на престоя си в Казанлък учениците се включиха в различни доброволчески инициативи, като засаждане на цветя и зеленчуци, за които децата и младежите ще продължат да се грижат. Доброволците боядисаха също и детската площадка в една от къщичките и изрисуваха част от стените в центровете. Те помогнаха и за създаването на шатри за сензорна терапия, които ще предоставят на децата и младежите с увреждания възможност за сензорни преживявания като допир, движение, вкус слух, възприемане на тялото.

В последния ден от престоя на доброволците, бе организирано барбекю парти, в което се включиха децата и младежите от всички къщи и част от екипа, който се грижи за тях. На доброволците бяха връчени сертификати и малки подаръчета, изработени от децата, с които фондация „Сийдър“ изказа своята благодарност за подкрепата и всеотдайността по време на проекта.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

16 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.