Закриване на Дом за деца с умствена изостаналост в с. Горна Козница

Закриване на Дом за деца с умствена изостаналост в с. Горна Козница
март 4, 2016 Валентин Тодоров

Старата институция в село Горна Козница приютяваше 59 деца и младежи с леки до тежки умствени и физически увреждания. Фондация „Сийдър” посвети три години (от 2008 до 2010) на затварянето на Дома, в който индивидуалните нужди на настанените бяха неглижирани, те бяха изключени от обществото и не получаваха адекватна грижа и възможности за развитие. Институционалният живот имаше сериозно въздействие върху здравето им и ги заклеймяваше като неспособни да се интегрират и да допринасят.

Главните аспекти на нашата работа в процеса на затваряне на заведението бяха:

  • Подготвяне на децата и младежите със специални нужди за живот в общността;
  • Разработване на Индивидуални планове за грижа и подкрепа за всеки един от тях;
  • Осигуряване на обучение на обгрижващия персонал по съвременни методи и най-добри практики за работа с хора с увреждания;
  • Ремонти и подобрения с цел да се създаде по-подходяща среда за живеене, преди преместването в Центъра за настаняване от семеен тип.

В резултат от тригодишните ни усилия децата и младежите, пребиваващи дотогава в институцията, сега живеят в Центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) из България. Двайсет и четирима от тях са настанени в ЦНСТ „Сияние”, управляван от фондация „Сийдър”, в град Кюстендил.

 

За повече информация относно процеса по закриване на институцията в село Горна Козница и прехода на децата и младежите към услуги, базирани в общността, запознайте се с нашата публикация „Създаване на нови хоризонти“.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.