Годишни награди „Бъдеще за децата“

Годишни награди „Бъдеще за децата“
юни 7, 2018 Александра Попова

На 6-ти юни в Музея на розата в гр. Казанлък фондация „Сийдър“ и Сдружение „Бъдеще за децата“ връчиха Годишните награди „Бъдеще за децата“. По време на церемонията бяха отличени хората, подкрепили децата на Казанлък през изминалата година. Наградата бе връчена за четвърта поредна година и има за цел да стимулира дарителството и доброволчеството на местно ниво.

Право на номинация имаха всички организации, работещи с деца – училища, детски градини, клубове, читалища, медии, детски центрове и социални услуги. Журито, определило наградите включваше представители на сдружение „Бъдеще за децата“, фондация „Сийдър“, Община Казанлък и местните медии, които трябваше да отсеят измежду общо 19 получени предложения за награди.

Наградите се връчиха в три категории: „Обществена личност“, „Бизнес с кауза“ и „Приятел на детето“, като бяха отличени и три доброволчески инициативи.

Награда за „Обществена личност“ получи Общественият посредник на Казанлък – Гинка Щерева, която дълги години подкрепя подрастващи от местните училища.

Наградата „Бизнес с кауза“ бе връчена лично от кметът на Казанлък Галина Стоянова. Отличието бе присъдено на строителната фирма ”Нешстрой“, която спонсорира футболен клуб „Розова долина“ и подкрепя многократно ремонтните дейности в основно училище „Паисий Хилендарски“.

В категорията с най-много номинации – „Приятел на детето“ бе отличен Димитър Гайдаров – диригент, композитор и музикант, изцяло отдаден на българския фолклор и децата. Вече в продължение на една година, той работи и с част от младежите в една от семейните къщи на фондация „Сийдър“. Г-н Гайдаров влага изключителна енергия и сърдечност в музикалните уроци, прилага индивидуално отношение към всеки един от младежите и се стреми да ги направи по-единни и добри чрез музиката. Отличието „Приятел на детето“ бе връчено лично от младежите на фондация „Сийдър“, които изказаха своята благодарност за времето и усилията, които г-н Гайдаров инвестира.

Отличени бяха и три доброволчески инициативи – кампанията „Сладки за Цеци“ в помощ на дете със заболяване; гражданска инициатива в подкрепа на Центровете за настаняване от семеен тип, както и инициативата на рокерите от мото клуб „Черните рози“, които раздават подаръци на децата в града, облечени като Дядо Коледа.

По време на събитието имаше изпълнения на талантливи деца от града, включително и на младежите от семейните центрове на фондация „Сийдър“ и г-н Гайдаров.

Наградите „Бъдеще за децата” се реализират с подкрепата Община Казанлък, Фондация „Сийдър“, Музей на розата, Пицария Ню Йорк и Общински детски комплекс „Свети Иван Рилски“.